Wat moet je doen als je vrouw gaat bevallen?
In onze vorige blog ‘Help! Ik word vader. De 5 beste tips op weg naar de geboorte!’ heb je kunnen lezen wat jij als aankomend vader allemaal kunt verwachten op weg naar de geboorte van jouw eerste kind. Je bent deze fantastisch periode zonder kleerscheuren doorgekomen en was een rots in de branding voor de aankomend moeder. Complimenten!
Nu is het moment van de waarheid echter daar: je vrouw gaat bevallen! Wat moet je als man doen als de bevalling gaat beginnen? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe blijf je jouw zenuwen de baas? En hoe zorg je ervoor dat de moeder gezond, trots én natuurlijk met jouw kersverse kindje uit het slagveld komt?
No worries, het komt goed. In deze blog lees je namelijk de 5 beste tips die ervoor gaan zorgen dat jij als toekomstig superpapa alles onder controle houdt als je vrouw gaat bevallen!
Tip 1. Als de vliezen van je vrouw zijn gebroken: focus jezelf en blijf – wat er ook gebeurt – ijzig kalm
Het breken van de vliezen gebeurt uiteindelijk altijd onverwacht. Vaak gebeurt het ’s nachts, waarbij het opeens lijkt alsof je vriendin in bed heeft geplast. Is het moment daar? Focus jezelf en noteer als eerste het tijdstip waarop jullie tot deze ontdekking zijn gekomen. Blijf daarna vooral rustig. Jouw vriendin is namelijk niet gebaat bij een schuimbekkende man met torenhoge hartslag. Zorg dat je te allen tijde de rustige uitstraling blijf houden van een oude, wijze indiaan.
Bel als eerste de verloskundige – het nummer zit onder je sneltoets – en verzamel nog wat laatste spulletjes voor als je naar het ziekenhuis gaat. Zodra de verloskundige er is, zal zij eerst nog een onderzoek uitvoeren om te beoordelen hoeveel centimeter ontsluiting de moeder heeft. Staan de seinen op groen en gaat je vrouw nu echt bevallen? Dan op naar het ziekenhuis!
Tip 2. Als je vrouw in het ziekenhuis gaat bevallen: blijf een heer in het verkeer
Films staan bol van angstaanjagende scènes waarbij gebroken vliezen het startschot geven voor bloedstollende autoritten naar het ziekenhuis. Alles om een bevalling op de vluchtstrook te voorkomen. Maar maak je geen zorgen. Meestal laat het kindje nog wel even op zich wachten.
Rijd daarom relaxt en doe geen gekke dingen, zoals met gierende banden optrekken of als een laaghangend vliegtuig over verkeersdrempels suizen. Laat dat aan James Bond of Max Verstappen over. Volg braaf de auto van de verloskundige. Onderweg informeert zij alvast het ziekenhuis. De bevallingskamer wordt in gereedheid gebracht!
Schreeuwt de aankomende moeder het onderweg uit van de pijn? Knijpt zij uit wanhoop tot bloedens aan toe in je arm? Stay cool! Zet zachtjes de radio aan en praat niet teveel. Blijf glimlachen. Net als een stewardess die midden in een orkaan drankjes serveert. Alles komt goed jongens!
Jij levert je vrouw, strijdend tegen weeën, als een echte gentleman af bij de Spoedeisende Eerste Hulp. Terwijl zij in een rolstoel wordt opgevangen, zoek jij een plek voor je auto (vergeet de spullen niet!). De aankomende moeder én baby zijn nu in goede handen. Missie geslaagd! Nu op naar het slagveld.
Tip 3. Tijdens de bevalling: coach de blaren op je tong én bereid je voor op allerlei emoties!
Als je vrouw gaat bevallen, worden jullie omringd door liefdevolle en zeer deskundige zorgprofessionals. Toch zul je merken dat de weeën steeds heviger worden én dat deze zich steeds sneller achter elkaar opvolgen. Hoe bijzonder de ervaring ook is, het is ronduit akelig om je geliefde zo te zien lijden. Helemaal als jij zelf voor jouw gevoel aan de zijlijn staat. Maar desondanks is er genoeg werk aan de winkel. Heb je eerder een voetbalavondje afgezegd om een partnerles van de zwangerschapscursus bij te wonen? Helemaal geweldig! Dat is dit hét moment waarop dat offer zich terugbetaalt:
- Help de bijna-moeder herinneren welke manieren van ademhalen ze kan toepassen als je merkt dat ze dit nodig heeft. Kortom, puf er als een bezetene op los!
- Masseer haar rug of duw er stevig op bij rugweeën. Vraag wat zij nodig heeft! Tip: als pijnbestrijding bij de bevalling gebruiken veel vrouwen een TENS-apparaat.
- Coach haar alsof je leven ervan afhangt. Laat Louis van Gaal en Emile Ratelband verbleken naast jouw onuitputtelijke bron van positieve energie en feedback.
- Helaas, maar waar. Vrouwen kunnen tijdens de bevalling veranderen in een beest. Bijten, krabben, slaan en knijpen. Alles kan op je pad komen tijdens die laatste weeën. Stel je lichaam beschikbaar, verleg je pijngrens en neem dit brute gedrag voor lief.
Tip 4. Als de baby geboren is: neem bewust de tijd om eerst met z’n drieën te genieten.
Er klinkt een allesverwoestende schreeuw die je nooit meer zal vergeten. Een ultieme krachtsinspanning, gevolgd door een korte stilte. En dan klinkt er onmiskenbaar gehuil. De baby is er! Jouw kind! Een golf van liefde, emotie en trots komt als een tornado over je heen.
Het kindje wordt meteen op de buik van zijn mama gelegd, een heerlijke binnenkomer voor deze miniatuurversie van jezelf. Is het een jongen of een meisje? En de eerste vraag volgt: “Hoe gaan jullie dit kleine wonder noemen?” Stamelend kom je niet verder dan zijn of haar voornaam. De naam wordt in het dossier gezet en plotseling krijg je een tang in je handen gedrukt met het verzoek of je de navelstreng wil doorknippen. Goed mikken!
Na een medische check worden jullie door het zorgpersoneel een tijdje alleen gelaten. De verleiding is groot om direct (schoon)ouders te bellen, familie te berichten en het geboortenieuws via WhatsApp en social media te delen, maar wacht hier nog heel even mee. Er komt straks een ongekende hoeveelheid aandacht op jullie af. Ontelbare felicitaties, berichtjes, kaarten en kraambezoeken. Totdat je er helemaal klaar mee bent en het liefst zou willen onderduiken…
Pak daarom nu eerst jullie geluksmoment samen. Bestel een goede bak ziekenhuiskoffie en geniet van het mooiste dat een mens kan maken en dat nu voor je ligt. Je eigen kind. Wat een rijkdom!
Tip 5. Neem je taken als superpapa vanaf dag 1 na de geboorte serieus
Afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen, zullen moeder en baby soms nog een nachtje op de kraamafdeling in het ziekenhuis moeten blijven. Hoewel het buitengewoon verleidelijk is om de komst van de nieuwe wereldburger met vrienden in de kroeg te gaan vieren, roept jouw plicht als superpapa. Neem je taken vanaf dag 1 bloedserieus. Enkele praktische tips om je verder op weg te helpen terwijl mama in het ziekenhuis ligt bij te komen:
- Zorg voor een rijkelijk gevulde koelkast. Vergeet de biefstuk, carpaccio én filet americain niet!
- Maak de auto in orde: Maxi-Cosi en kinderwagen inladen, achterbank stofzuigen.
- Voer in huis een grote schoonmaak door. We weten dat je er een hekel aan hebt, maar alles voor de baby. 😉
- Haal de laatste spulletjes op de kinderkamer uit de verpakking (o.a. luiers, babykleding en hydrofiele doeken).
- Leg een ruime voorraad wasmiddel aan. Jouw wasmachine en droger zullen in de komende periode letterlijk overuren draaien. Zorg goed voor hen.
Bonustip voor vaders als je vrouw gaat bevallen!
Ben je na het lezen van bovenstaande tips toch nog steeds een beetje zenuwachtig voor de bevalling en alles wat daarbij komt kijken? Lees dan ook ‘Help! Ik word (super)papa’ van Benjamin Perrier, een luchtig geschreven boek ramvol praktische tips en tricks, die er 100% zeker voor zorgen dat jij de Grote Dag glansrijk zal doorstaan.
Het harde werken begint: de eerste tijd na de geboorte van je kind
Nadat je de eerste 24 uur na de geboorte op een roze (of blauwe) wolk hebt gezeten, zul je snel ontdekken dat het vaderschap ook ongelooflijk hard werken is. Wil je weten wat er in de eerste weken en maanden allemaal op je pad gaat komen als kersverse vader? En hoe je daar het beste je weg in kunt vinden? Lees het binnenkort in onze blog ‘Hoera! Ik ben vader geworden. 5 handige tips voor mannen in de eerste tijd na de bevalling.’