januari 26, 2022

Wanneer ben je een peuter? De belangrijkste info op een rij!

Wat voor leeftijd heeft een peuter?

Een peuter is een kind van 2 tot 4 jaar. De peuterfase loopt ongeveer van 1,5 tot 4 jaar. Nieuwsgierig wat er als (aankomende) ouder op jouw pad gaat komen? Lees in deze blog alles wat je in deze fase kunt verwachten.

Wat kan een peuter lichamelijk?

Als dappere en ondernemende peuter kan je al veel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • zitten
  • staan
  • lopen en traplopen
  • fietsbewegingen maken

Dit zijn allemaal vaardigheden die te maken hebben met de grove motoriek. Om de grove motoriek verder te ontwikkelen, heeft jouw peuter heel veel ruimte nodig. Peuters rennen, klimmen en klauteren en spelen er dan ook graag op los!

Peuters klimmen en klauteren er graag op los.
Peuters klimmen en klauteren er graag op los.

Veiligheid van peuters

Bij zoveel drang tot beweging is het belangrijk te letten op de veiligheid van jouw peuter. Vergeet niet om in huis te denken aan o.a. traphekjes en stopcontactbeveiligers.

De fijne motoriek, zoals het vasthouden van een potlood, het bouwen van duplo of het rijgen van kralen, is nog minder goed ontwikkeld.

Verstandelijke of cognitieve ontwikkeling van een peuter

Jouw peuter ontdekt en begrijpt zijn of haar wereld via de zintuigen. Peuters zitten overal aan en steken veel in de mond. Op deze manier leren ze steeds beter ruwe, gladde, zachte en andere voorwerpen van elkaar te onderscheiden.

Peuters zitten overal aan en steken veel in de mond.
Peuters zitten overal aan en steken veel in de mond.

Een grote verandering voor de verstandelijke ontwikkeling is de ontwikkeling van de taal. Op de leeftijd van ongeveer 2 jaar hebben peuters al een woordenschat van ca. 200 woorden!

Jonge kinderen leren het meest als iemand actief reageert op wat ze zeggen. Heb je hier als jonge ouder hulp bij nodig? Tip: op bijvoorbeeld www.bol.com vind je eenvoudige taalboekjes die je kunt gebruiken voor de taalontwikkeling en -stimulering van jouw peuter.

Peuters leven in een magische wereld

Een ander kenmerk van de peuterleeftijd is dat voor peuters fantasie en werkelijkheid nog door elkaar lopen. We spreken wel van de ‘magische wereld’ van een peuter, een wereld waarin alles kan! Deze magische wereld blijft bestaan tot het kind ongeveer 6 jaar is. Tijdens de ontwikkeling leert jouw kind steeds beter fantasie en werkelijkheid te scheiden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling van een peuter

In sociaal opzicht lijken peuters negatief. Ze ontdekken dat ze macht kunnen hebben over hun wereld. Door telkens ‘nee’ te zeggen tegen hun ouders, kunnen zij jou simpelweg tot wanhoop drijven. Deze fase wordt ook wel de ‘koppigheidsfase’ of de fase van het ‘negativisme’ genoemd. Wees gerust, ook deze fase gaat voorbij. 😉

Ik ben 2 én ik zeg NEE!

De peuter ontdekt dat hij iemand is, met een eigen naam. Een ‘ik’ met een eigen wil. Peuters zeggen vaak: “Ikke zelf doen”. Jouw peuter kan alleen nog maar vanuit zichzelf denken en kan zich niet inleven in een ander of bedenken wat iets voor een ander betekent. Daarom wordt de peuterfase ook wel de fase van het ‘egocentrisme’ genoemd. Jouw peuter doet dit natuurlijk niet opzettelijk, hij kan niet anders.

Leren samen te spelen

Peuters kunnen niet zomaar samen spelen. Dit moeten ze nog leren. Vooral jonge kinderen hebben vaak moeite om echt samen te spelen en te delen. Ook hier zie je dat ze sterk op zichzelf gericht zijn. Peuters zeggen vaak: “ik” of “dat is van mij’. Toch moeten peuters leren om samen te spelen en dingen samen te doen. Samen spelen leren peuters van volwassenen die zeggen wat de regels zijn en wat wel en niet mag.

Ontwikkeling basisveiligheid

De basisveiligheid van het kind ontwikkelt zich steeds verder. Wanneer er sprake is van een veilige hechting dan krijgt de peuter vertrouwen in volwassenen. Bij een onveilige hechting kan wantrouwen ontstaan. Een peuter heeft nog niet echt een geweten. Zijn zelfbeheersing hangt nog sterk af van de goedkeuring of de afkeuring van de ouders. Een kind wil lief zijn, omdat het graag wil dat de ouders hem lief vinden. Dat betekent dat een kind bij afwezigheid van ouders regels kan gaan overtreden.

Peuterangsten

Bekend zijn ook de zogenaamde ‘peuterangsten’. Jouw peuter kan bang zijn voor bijvoorbeeld een groot meer, hij gaat dan maar tot zijn enkels in het water. De peuter kan nog niet bedenken dat het hiervoor niet bang hoeft te zijn. Stel jouw peuter op zo’n moment dan ook vooral gerust!

Peuterangsten
Bekend fenomeen bij peuters zijn zogeheten ‘peuterangsten’. Niets om je zorgen over te maken.

Zindelijk worden

De seksualiteit heeft bij de peuter nog niets met geslachtsdelen te maken, maar met het zindelijk worden. Jouw peuter moet leren zijn ontlasting op te houden en naar de wc te gaan. Dat gaat niet vanzelf, het kan angst opleveren voor de wc, want de peuter kan de werkelijkheid en de fantasie nog niet scheiden. Tip: op bijvoorbeeld www.bol.com zijn allerlei praktische hulpmiddelen te vinden die jou kunnen helpen bij het zindelijk maken van je kleine prins of prinses.

Een nieuw avontuur lonkt: van peuter naar kleuter

Na 2 boeiende jaren van ontdekking en ontwikkeling is jouw peuter klaar voor de volgende fase; die van kleuter. Nieuwsgierig naar welke avonturen jouw kind daarin te wachten staan? Lees dit in onze nieuwe blog ‘Wanneer ben je een kleuter? De belangrijkste informatie op een rij!’

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *